fbpx

Пазете се од овие две работи: Вирусот може да биде фатален и за луѓето без хронични болести

Зошто здрави луѓе, помлади од најчесто означената ризична група, позитивни на коронавирус и со многу благи симптоми сместени во домашна изолација, сепак развиваат тешка клиничка слика? И зошто мораат да бидат префрлени на одделението за интензивна нега?

Ова прашање станува се поактуелно кај нас, но и во светски рамки.

Два фактора се издвојуваат како потенцијално опасни за развивање на тешка клиничка слика. Првиот е дебелината. Прекумерната тежина го отежнува ширењето на дијафрагмата и белите дробови и вдишувањето на кислород.

Вториот проблем е однесувањето во самоизолација. Се смета дека голем процент од оние кои се позитивни, а не развиле никакви значителни симптоми сѐ уште работат од дома, премалку спијат и затоа се во многу поопасна ситуација од другите. На сите заболени од коронавирус им се препорачува исклучиво да одмараат затоа што со редовен сон телото се регенерира и се подготвува за евентуланата борба со вирусот.

Следни Објави

Никој не сака да биде војник: Синот на Есма разочаран на Светскиот ден на Ромите

Симеон Атанасов, едно од 47-те деца кои Есма Реџепова ги одгледа, на денешниот Светски ден на Ромите објави тажна порака на социјалните мрежи. – Се сеќавам во далечната 1993 година кога се формираше првиот интернационален фестивал на ромска музика, „Шутка фест“, за кој главни виновници и основачи беа моите професори […]