fbpx

Како се пренесува вирусот преку храна и амбалажа?

Вирологот Фабрицио Прелиаско, директор на Институтот Галеази во Милано, објасни како коронавирусот може да се пренесе преку храна или амбалажа.

Тој вели дека може да се таложи на прехранбени пакети, но за четири часа ја губи силата. Освен тоа, ниските температури во фрижидерот го блокираат циркулирањето на вирусот и во некој момент го уништуваат. Истото важи и за високите температури во рерните – 60 степени се доволно да го убијат вирусот.

Италијанскиот виролог истакнува дека во однос на храната и амбалажата нема поголеми ризици од останатите ситуации и дека чистењето мора да се изврши на правилен начин и внимателно.

Следни Објави

Шилегов ќе плаќа за маалски концерти, граѓаните ќе гледаат од тераса

Град Скопје ги претстави мерките со кои што излегува во пресрет на барањата на независната културна сцена да им се овозможи социјална сигурност и можност за културно творештво на уметниците без постојана егзистенција, а кои со вонредната состојба ги изгубија сите свои ангажмани. Преку мерките насловени „Култура во време на […]