fbpx

Овој лек го убива коронавирусот: Најново од руската биомедицинска агенција

Противвирусната активност на лекот „Мефлохин“ кон предизвикувачот на КОВИД-19 е докажана, соопшти прес-службата на руската Федерална биомедицинска агенција.

– Докажано е дека „Мефлохин“ комплетно го блокира развојот на цитопатското дејство на вирусот SARS-CoV-2 (патоген КОВИД-19) во концентрација од  2µg/l. Оваа концентрација во плазмата се постигнува по внесувањето на лекот во тераписки дози одобрени за употреба кај луѓето – вели директорката на агенцијата Вероника Скворцова.

Истражувањата се направени во Научниот центар „Фармацевстка заштита“ одобрени од истражувачкиот институт на тамошното министерство за одбрана.

Во Русија се заболени речиси 12.000 луѓе, од кои починаа околу 100. Во многу региони на змејата на сила се ригорозни мерки на претпазливост. Целосно е прекинат воздушниот и железничкиот сообраќај со другите земји.

Следни Објави

(ВИДЕО) Само за неа се зборува: Најнасмеаната Македонка во карантин

Велат дека смеењето е половина здравје! А, вакво смеењето од срце, сѐ додека не ве заболат стомачните мускули, веројатно одамна не сме виделе и слушнале. Барем не откако почна лудилото наречено „коронавирус“. Оваа жена дефинитивно знае како да се забавува. Најнасмеаната Македонка во карантин масовно се споделува на социјалните мрежи. […]