fbpx

Овие лекции на Френклин ви гарантираат успех!

Правилата за успех на Бенџамин Френклин, американски државник, филозоф, физичар, економист и писател, и ден денес се важна животна лекција, па ви ги претставуваме во продолжение.

Апстиненција: Не јади до прејадување; не пиј до вртоглавица.

Тишина: Зборувај само тогаш, кога со тоа ќе можеш да се збогатиш себе или пак другите. Избегнувај бесмислени разговори.

Прегледност: Држете ги сите ваши работи на нивното место.

Решителност: Заврши го она што треба. Заврши го така, како што си решил.

Штедливост: Не троши пари на непотребни работи.

Работливост: Не го губете своето време, секогаш правете нешто корисно. Избегнувајте бесмислени активности.

Искреност: Немојте да користите лаги што можат да му наштетат на некого.

Правда: Секогаш мора да се обидувате да бидете праведни.

Умереност: Секогаш мора да ја знаете својата мерка.

Чистота: Не си дозволувајте да бидете валкани, ниту вие самите, ниту вашата облека, ниту станот во кој што престојувате.

Спокојство: Не грижете за ситници или од банални и неизбежни инциденти.

Смиреност: Земајте пример од Исус и Сократ.

Следни Објави

Живеам во спалната, постојано сум со маска: Докторка удри по македонските граѓани

Работам 24ки сама. Ако треба продолжувам плус смена. Се менуваме 3 колешки. Полиција ме носи, полиција ме враќа. 100 луѓе на еден лекар, сите збеснати за дома, сите по доктор викаат оти нема по кој друг. Прегледувам и со полиција до мене оти знаат да се агресивни. Доктор е крив […]