fbpx

Веднаш проверете: Откриен нов симптом на Ковид-19

Американските лекари тврдат дека откриле уште еден симптом кај заболените од Ковид-19. Истиот се манифестира со промена на бојата на прстите на нозете. Имено, прстите на нозете на заболените од новиот коронавирус се црвени и изгледаат како да се премрзнати.

Последен објавен симптом беше згрутчување на крвта,  што може да предизвика мозочен удар. Неодамна лекарите и пациентите открија и нов симптом што го опишуваат како трпки по телото, што е знак дека телото во завршна фаза се бори со вирусот. Останатите вообичаени симптоми вклучуваат треска, болки, тешко дишење, замор, сува кашлица, дијареја, а од друга страна, некои луѓе немаат никакви симптоми.

Тука се и невролошките симптоми, вртоглавица и главоболка, но и атаксијата што се опишува како недостаток на координација на движење, односно одење или кревање предмети. Атаксијата може да влијае и на говорот, голтањето и движење на очите.

Досега во светот се заразени повеќе од 2,7милиони луѓе од Ковид-19. Излекувани се околу 750.000 луѓе, а починати се над 190.000 луѓе. 

Следни Објави

Нови правила: Нема одење во Грција, за море ќе почекаме

Грчкиот министер за туризам, Харис Теохарис, во интервју за „Би-Би-Си“ објасни дека за отворањето на границите постои голема дискусија со здравтвените експерти кои сепак ќе го имаат последниот збор. – Се стремиме да можеме да ги отвориме границите во јули. Ова, секако не може да биде за сите земји, за […]