fbpx

Забраните за движење имаат контра-ефект: Шведска повторно во фокусот

Претерано острите мерки за забрана на движење кај луѓето иницираат замор и имаат контра-ефект. Така тие престануваат да ги следат советите на Владата, вели шведската вицепремиерка Изабела Левин.

Таа денеска негираше дека нејзината Влада следи стратегија на „имунитет на стадо“ и предупреди на „контра реакција“ на остри мерки. Шведска усвои различна стратегија со далеку помалку рестриктивни мерки за социјално дистанцирање од повеќето европски земји. Училиштата, баровите, рестораните и продавниците се отворени, а во земјата се дозволени собирања до 50 лица.

Ловин за Би-Би-Си објаснува дека пандемијата на коронавирусот ќе биде маратон, а не спринт и дополни дека обвинувањата дека Шведска не презела сериозни чекори се толкуваат како мит.

– Вистинскиот страв ако имате премногу остри мерки е дека тие не можат да се одржат со текот на времето и може да се добие контра реакција, така што луѓето нема доброволно да ги следат препораките што ќе треба да се следат многу долго време. Не сакам да го умориме населението и факт е дека нашиот народ во голема мера нѐ поддржува – објаснува вицепремиерката.

Следни Објави

Има многу повеќе добри луѓе во светот, само лошите надалеку се слушаат

На денешен ден, на 26 април пред 110 години е роден доајенот на босанската книжевност, маестралниот Меша Селимовиќ. Негово најзначајно дело е романот „Дервишот и смртта“ кој критиката го прогласи за книга за сите времиња. Меѓу другото и поради вонвременскиот концепт – стапицата во која се фаќаме поради неизбежното губење на […]