fbpx

Се викам ЕЛЕНА: Откријте го значењето на моето име!

Ова многу често македонско име е едно и од најпопуларните во светски рамки. Потекнува од грчкото „Елене, Хелене“ изворно од „hele“ што значи „сончева светлост, сјајна, блескава“. Жените кои го носат ова име се верува дека зрачат каде и да се појават.

Во христијанството, позната е царицата Елена, мајка на цар Констанстин. Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во признавањето и ширењето на христијанството Светата црква ги прогласила за светители и рамноапостолни, што значи по значење рамни на апостолите. Царот Константин спаѓа меѓу најзначајните личности во историјата на човештвото, бидејќи по подолго прогонување на христијанството тој е првиот владетел на големата Римска империја што ја признал оваа вера.

Според хеленската легенда, тоа било името на најубавата жена во светот, ќерката на Зевс. Во Хомеровата „Илијада“, убавата Елена е жената поради која настана крвавата Тројанската војна.

Следни Објави

Да се биде татко на три деца е привилегија: Трпчески проговори за семејството

Да се биде татко на три деца е среќа, радост и привилегија. Да, не е лесно во одредени моменти, но тоа е природно и треба да се помине во рамките на свеста за тоа, вели Симон Трпчески, во интервју за порталот „ММС“. Македонскиот пијанист со светска кариера објаснува дека по […]