fbpx

Д-р Мехмедовиќ: Го негираат вирусот да се заштитат од стрес

Неверувањето во вирусот не е последица само на непознавањето на вирусот, туку и избор, вели д-р Злате Мехмедовиќ, екс директор на ЈЗУ Здравствен Дом на Скопје во интервју за ТВ 24.

– Убедувањето дека вирусот не постои е и психолошка состојба која е резултат на континуиран стрес и всушност преставува избор на поединецот да ја негира реалната состојба со цел да се заштити себе си од стресната реакција која е предизвикана од секојдневните информации за коронавирусот. Затоа кампањите за информирање треба да бидат умерени, и секако важен елемент е што ќе содржат тие кампањи од медицински и социјален аспект – објаснува тој.

Д-р Мехмедовиќ вели дека живееме во општество кое изобилува со културолошки, верски, етнички, политички разлики и сите тие го детерминираат однесувањето на граѓаните.

– Тие не можат и не мораат да знаат во детали (медицински, виролошки, епидемиолошки) колку е опасен вирусот, но треба да се информирани. Должни сме таа информација да им ја приближиме на граѓаните и да им ги укажеме последиците – нагласува тој.

Следни Објави

Цеца со синот во карантин, нивното обраќање ги шокира сите

Фолк-ѕвездата Цеца Ражнатовиќ и нејзиниот син Вељко одлучија заедно да се самоизолираат на две недели, откако и двајцата добија позитивни резултати на тестовите за Ковид-19. Тие со видео се огласија на социјалните мрежи: „Кој сака да дојде на пијачка? На една крона?“, се шегува Вељко, а Цеца порачува: „Ние веќе […]