fbpx

Клима уредите и вирусот: Д-р Ана Момировска со важна порака!

Тежината на клиничката слика кај Ковид 19 најверојатно, покрај генетската структура и присутните мутации, зависи и од иницијалната концентрација на вирус која ќе го инфицира организмот.

Затоа проветрувањето е важно, го разредува воздухот од вируси, на отворено има многу помалку шамси да се заразите, особено ако држите дистанца. Затоа носете маски, кога разговарате, во затворен простор каде нема можност за промаја.

Клима уредите можат да ја влошат состојбата доколу воздухот циркулира во затворен простор. Носете маски во затворено, шетајте на ширини, во природа. Не дозволувајте големи концентрации на вирус да ве инфицираат.

Го пишувам ова симплифицирано, за секој да разбере, денес излегоа доста текстови на оваа тема. Требаше и претходно мерките да се објаснат зошто се препорачуваат, зошто се такви и која е логиката.

За миењето раце, и личната хигиена мислам дека на сите им е веќе јасно. А и лето е ќе се сунчаме.

Фејсбук-статус на д-р Ана Момировска

Објавите во рубриката „Мислења“ се без новинарска интервенција и се независни од уредувачката политика на „Мастило.мк“

Следни Објави

Девет смртни случаи, еден пациент починал во автомобил

Во последните 24 часа се направени 665 тестирања, а регистрирани се 90 нови случаи на ковид-19. – Скопје 36– Куманово 2– Штип 8– Тетово 4– Струга 10– Велес 2– Битола 2– Охрид 13– Гостивар 1– Крушево 1– Кочани 2– Пробиштип 1– Свети Николе 2– Ресен 6 Клима уредите и вирусот: […]