fbpx

Најново за Ковид-19: Децата може да ги развијат овие сериозни симптоми!

Децата заразени со Ковид-19 наместо респираторни, може да развијат невролошки симптоми, стои во најновото истражување. Наодите доаѓаат откако експертите претходно идентификуваа врски со коронавирусот во нова и посебна состојба кај децата.

Во отсуство на респираторни симптоми, децата со Ковид-19 може да имаат невролошки симптоми кои го вклучуваат и централниот и периферниот нервен систем, пишува во студијата објавена во JAMA Neurology.

Во студијата биле опфатени пациенти помлади од 18 години со инфекција Sars-CoV-2 и невролошки симптоми примени во детската болницата Great Ormond Street Hospital for Children во периодот помеѓу 1 и 8 мај 2020 година.

Од 27 деца со коронавирус, четири кои претходно биле здрави имале новонастанати симптоми. Симптомите вклучувале оштетување или заболување на мозокот, слабост на мускулите и намалени рефлекси информираат британските медиуми.

Следни Објави

До шест пати позаразен: Нов мутиран вирус се шири низ светот!

Мутирана верзија на коронавирус се шири низ светот, покажа новата студија објавена во списанието „Сел“. Според истражувањето спроведено во лабораторија, оваа мутација би можела полесно да се пренесува кај луѓето во реалниот свет во споредба со претходната варијанта, но тоа сè уште не е докажано. Научниците од лабораторијата Лос Аламос […]