fbpx

PCR тестот е негативен, а имате корона: Д-р Јанковиќ откри кога тоа се случува!

Д-р Срѓа Јанковиќ објасни во кој момент PCR тестот може да покаже дека е негативен, а всушност лицето да има коронавирус. Познатиот имунолог вели дека тоа пред сѐ зависи од земениот примерок.

– Ако вирусот е присутен во белите дробови, но веќе ги напуштил горните дишни патишта од каде се зема брис, тестот во тој случај ќе биде негативен и тоа веќе се случи во пракса – вели Јанковиќ.

Тој појаснува дека секогаш постои можност тестот да потфрли, но веројатноста е многу мала. Д-р Јанковиќ дополнува дека кај луѓето кои сѐ уште немаат симптоми, а се заразени, тестот исто така може да биде негативен.

– Пред вирусот да се размножи доволно на почетокот од инкубацијата, тестот може да биде лажно негативен до крајот на заразата кога сѐ уште е присутен во организмот, но во помали количини – објаснува тој.

Д-р Јанковиќ вели дека и серолошките тестови кои откриваат антитела по оздравувањето, исто така може да потфрлат поради сензитивноста и специфичноста на Ковид-19.

Следни Објави

Се бакнавме и излезе: Таткото на Влатко проговори за последната ноќ пред трагедијата

Влезе дома, беше во куси панталони и рече ај да се истуширам, па ќе излегувам, открива тој Драган Илиевски-Вршац, таткото на прерано починатиот актер, пејач и музичар Влатко Илиевски, лани за „ММС.мк“ одлучи да проговори за семејната трагедија токму на годишнината од смртта на синот. Пред три години срцето на […]