fbpx

Имате температура? Овоj вирус има исти симптоми со корона!

Постојат голем број вирусни инфекции кои потсетуваат на корона, проверете дали сте ги „закачиле“

Еден од првите симптоми на коронавирусот е детектиран на почетокот на епидемијата, уште во декември во Вухан, а тоа е покачена температура. Во меѓувреме, листата со симптоми се прошири, па така знаците дека сте се инфицирале со вирусот SARS-CoV-2 може да бидат и кашлица, дијареја, малксаност..

Во најголем број случаи (иако се испостави дека има и исклучоци), во зависност од тежината на симптомите зависи и клиничката слика. Тоа што експертите истакнуваат е дека е неопходно многу бргу да се реагира при појавата на првите симптоми и да се обратите кај матичниот лекар бидејќи, како што се уверивме, колку пациентот чека подолго, толку потешко е и лекувањето.

Температурата, еден од најчестите симптоми, сепак не мора да е знак дека сте инфицирани со коронавирус. Постојат и други вирусни инфекции кои предизвикуваат покачена температура.

АДЕНОВИРУС

Најчесто предизвикува благи респирторни инфекции. Може да се пренесе по капичен пат, со допирање на контаминирани површини, па дури и со консумирање на храна којашто ја приготвувал некој што е заразен. Забележани се и случаи кога се пренесува преку вода, како што е пливањето во базен.

Болеста најчесто се манифестира со кивање, кашлање, покачена температура и малаксаност, а кај децата може да се забележат и симптоми на тешко дишење, дехидрирање и воспаление на очите.

ЕНТЕРОВИРУС

Постојат повеќе од 70 видови на овој вирус кои напаѓаат милиони ширум светот. Се пренесува преку фекални материи, односно преку измет, па хигиената е клучна во превенцијата.

Симптомите се температура, кашлање, кивање, течење нос, но и нафрленост по телото, болки во зглобовите и во мускулите.

ПРЕХОВИРУС

Обично предизвикува респирторни и гастроинтенстинални проблеми со среден интензитет кај новороденчињата.

Симптомите се температура, иритирана кожа, пролив и рздразливост. Кај некои деца вирусот може да доведе до сериозни компликации кои можат да бидат фатални.

РОТАВИРУС

Уште е познат и како стомачен грип кој не изгледа како сериозно заболуваање, но може да биде многу опасен кај децата. Најчесто се јавува кај оние постари од една година. Најчестиот симптом е висока температура (и до 40!).

Следни Објави

Неверна ми е твојата смрт, Jасминче: Почина новинарката Спасовска

Новинарот Огнен Јанески на својот профил на „Фејсбук“ информира за прераната смрт на Јасмина Спасовска, новинарка од секторот култура со која до пред некое време заедно работеле во телевизија 24. Статусот ви го пренесуваме во целост. На овој ден, додека се спремам да отидам до гробишта за да ја посетам […]