fbpx

Предизвикуваат рак и многу болести, а сите ги имаме во телото

Слободните радикали предизвикуваат развој на многу болести, а со нивното влијание се занимаваат многу светски научници и нудат различни програми со антиоксиданси

Што се слободни радикали, зошто се јавуват масовно и кога и дали може на нив да се делува, објаснува специјалистот по интерна медицина, д-р Ивица Јеремиќ, од Институтот за ревматологија.

– Слободните радикали настануваат и со активностите на ензимите кои се задолжени за детоксификација  на токсичните материи и лекови во црниот дроб, а многу зависи и од надворешните влијанија, бидејќи аерозагадувањето предизвикува силно создавање на слободни радикали – појаснува д-р Јеремиќ.

Денес постојат научни докази дека слободните радикали се поврзани со повеќе од 150 болести. Слободните радикали, односно оксидативниот стрес, експертите го поврзуваат со кардиоваскуларните болести, со дијабетес, карцином, стареење, Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

– Се смета дека атеросклерозата започнува и ја одржуваат слободните радикали и тоа е посебно важно, бидејќи срцевите и мозочните удари како последица на атеросклероза денес се најважниот индикатор за смртност во средно и високо развиените земји – истакнува д-р Јеремиќ.

Слободните радикали учествуваат во создавањето на дегенеративни болести на нервниот систем, како што се Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест. Исто така имаат големо значење и во настанокот на катарактата.

Намалениот внес на храна помага во продолжување на животот, го одложува и појавувањето на канцерот, а ги чува и мозочните функции за време на стареењето. Меѓутоа тоа не значи дека калориите треба да ги сведете на минимум. Дневниот минимум за снабдување на организмот со есенцијални хранливи материи е околу 1.400 калории.

Сонцето е опасно

И сончевото зрачење може директно да оштети одредени молекули во нашата кожа и да создаде слободни радикали. Општо е познато колку сончевото зрачење го забрзува стареењето на кожата и го зголемува ризикот од меланом.

Следни Објави

Ќе се изненадиме од бројот на новозаразени: Се отвораат базените и за рекреативци

Денеска бројот на новозаразени со коронавирусот е помал и од вчерашниот, велат извори од Комисијата за зарзни болести, нагласувајќи дека резултатите се неофицијални, пишува „Фактор“. Во Скопје, кој сѐ уште се смета за главно жариште на епидемијата со Ковид, денеска се регистрирани само 18 новоинфицирани во Центарот за јавно здравје, […]