fbpx

Ново откритие: Овие жени може да развијат тешки симптоми на корона!

На почетокот на пандемијата научниците истражуваа зошто жените заболуваат помалку од коронавирус во споредба со мажите, па имаше теорија дека ги штити естрогенот.

Сега најново истражување покажа дека жените во пост-менопауза имаат значително поголем ризик да развијат тешки симптоми на корона, а сето тоа повторно се поврзува со естрогенот.

Всушност, научници од Кралскиот колеџ во Лондон тврдат дека лачењето на естроген нуди поголема заштита од коронавирусот.

До овие податоци е дојдено по анализа на околу 600.000 жени кои ја користат апликацијата Covid Symptom Study. Тие секојдневно ги информирале истражувачите како се чувствуваат, па се покажало дека дамите во пост-менопауза имаат 22 отсто поголем ризик да развијат сериозни симптоми, наспроти жените кои сѐ уште имаат менструација.

Исто така, се покажало дека кај нив е поголема веројатноста да бидат хоспитализирани и да им биде неопходна респираторна поддршка.

Според добиените податоци, жените во рана менопауза имаат помала веројатност сериозно да се разболат од корона, како и оние коишто се на комбинирани контрацепциски таблети, бидејќи истите содржат естроген.

Естрогенот е инаку главен полов хормон кој е одговорен за развојот и за регулацијата на женскиот репродуктивен систем. Нивото на естроген опаѓа кај жените во менопауза и може да влијае на функционирањето на телото, па дури и на имунолошкиот систем.

Следни Објави

Конечно: Ова го уништува коронавирусот!

Научниците од Универзитетот во Канзас открија „слаба точка“ на вириусот САРС-КоВ-2. Поратлот „Сајенс дејли“ пренесува дека стручњаците тестирале терапевтско средство против коронавирусот и откриле дека 3CLpro (C30 ендопептидаза) е основен ензим во развјот на вирусот САРС-КОВ-2. Корона вирусните 3CL протеази се јаки терапевтски мети, затоа што играат витална улога во […]