fbpx

Конечно: Ова го уништува коронавирусот!

Научниците од Универзитетот во Канзас открија „слаба точка“ на вириусот САРС-КоВ-2.

Поратлот „Сајенс дејли“ пренесува дека стручњаците тестирале терапевтско средство против коронавирусот и откриле дека 3CLpro (C30 ендопептидаза) е основен ензим во развјот на вирусот САРС-КОВ-2.

Корона вирусните 3CL протеази се јаки терапевтски мети, затоа што играат витална улога во репликација на вирусот. При користење на пронајдените инхибитори на оваа протеаза кај лабораториските глувци, се покажало дека овој препарат го сопира размножувањето на вирусот.

Како што наведуваат научниците, такво влијание на „слабата точка“ на вируост овозможува да се блокира размножувањето се на само на МЕРС, туку у вирусите МЕРС-Ков и САРС-КОВ-2.

Следен чекор според стручњаците е потребата да се провери ефикасноста на лекот кај луѓето.

Следни Објави

Почина д-р Владимир: Вака зборуваше за коронавирусот!

Началникот на српската Клиника за пулмологија, д-р Владимир Жугиќ, ненадејно почина. Според изјавите на лекарите, Жугиќ починал од срцев удар, но официјалната причина за смртта не е потврдена. Наводно е тестиран на коронавирус и бил негативен. Ќе остане запаметен како реномиран лекар и пулмолог, специјалист за асматични болести. Непосредно пред […]