fbpx

Денес славиме дури три светици: Никако не правете го ова!

Денес ги славиме трите сестри, Светите маченички Минодора, Митродора и Нимфодора. Беа воспитани во христијански дух. Кога пораснаа, сите се повлекоа од светот во пустина, живеејќи живот видлив за Бога, а невидлив за луѓето. Толку се очистија и се смирија себеси, што Бог ги украси со дар на чудотворство. За тоа набргу се дозна, па почнаа да им доаѓаат луѓе со најразлични маки. Но, за нив дозна и некој кнез Фронтон и ги изведе на суд.

Гледајќи ја нивната голема убавина, тој прво се нудеше да им обезбеди светска слава, но кога виде дека тие на сето тоа остануваа цврсти во својата љубов кон Христа, ги предаде на маки.

По измачувањата прво беше погубена Минодора, а потоа и нејзините две сестри. Ова сведоштво се случи меѓу 305 и 311 година.

Народот верува дека денес треба да се биде љубезен кон соседите, треба да се избегнуваат кавги. Воените секири треба да бидат закопани со непријателите, време е да се пости. Пронајдете мир во срцето и место за простување. Ако денес има грмежи, треба да избегнувате излегување надвор.

Следни Објави

Чистам по куќи да преживеам: Исповед на најдобрата македонска фудбалерка

Дојдов во ситуација да морам да чистам по куќи за да преживувам, раскажува нашата поранешна фудбалска репрезентативка Ширет Браими за порталот „Спорт1.мк“. Дамата која пред повеќе од десетина години ги тресеше противничките мрежи како од шега и беше прогласувана за најдобра во Македонија, сега преживува вистинска голгота.  – Минувам низ […]