fbpx

Им се лупат нозете, косата им опаѓа: Д-р Беќаровски за излекуваните од корона

Веќе има случаи на пациенти кои успешно биле излекувани од коронавирусот, сега да имаат срцеви проблеми, некои имаат и мозочни удари, кај други се јавува дијабетес, иако претходно немале, кај дел од нив се јавуваат бубрежни заболувања. Сум видел и пациенти кај кои се јавува чудно и необјасниво лупење на нозете, се засилува псоријазата, сето ова се случува во тој пост-ковид период, вели д-р Нико Беќаровски за порталот „Фактор“.

Тој појаснува дека предолгиот стрес, стравовите кои пациентите ги доживуваат за време на лекувањето од Ковид-19, посебно во болнички услови, каде што гледаат една многу поинаква слика и одблиску се соочуваат со цела таа борба да се победи болеста, може да доведат до низа други заболувања.

„Некои пациенти, пак, имаат и опаѓање на косата“, вели тој и нагласува дека за ваквите пост-ковидни појави се’ уште нема научни објаснувања.

Следни Објави

Лекување на болни од корона: Д-р Вело Марковски со детална терапија

Од вечерашната трибина: Пневмонии, рано препознавање, класификација, лекување Белите дробови тежат приближно 1000-1300 гр. Заедно, белите дробови содржат приближно 1.500 километри дишни патишта и 300 до 500 милиони алвеоли. Секоја алвеола е со дијаметар од околу 0,2 милиметри. Пневмонијата е акутна (нагла) инфекција на бели дробови, со различни етиолошки причинители […]