fbpx

Не е Јованка Броз: Оваа жена е најголемата љубов на Тито

Ако се суди по историските записи, третата сопруга на Тито, Херта Хас, во 1943 година за време на второто заседание на АВНОЈ, го фатила својот сакан како води љубов со партизанката Даворјанка Пауновиќ, курирка и секретарка на врховниот командант.

Омилената пејачка на Тито заврши неславно

Двајцата биле жестоко критикувани поради кршењето на партизанските морални норми, односно поради одржување на сексуална врска, иако не биле во брак. Едни ќе бараат негово исклучување од партијата, додека други да биде строго опоменат.

Наводно, Даворјанка била единствената жена за која Тито изјавил дека не може без неа. Јавно зборувал дека е негова инспирација за многу животни дела и дека од милост почнал да ја вика Зденка, „по непресушниот извор на бистра и студена вода, кој најчесто го има под некој камен и кој со својот изглед го освежува човека“.

– Зденка беше непресушен извор на моите идеи и моите интелектуални, револуционерни и политички активности. Беше моја голема инспирација и телесно задоволство. Беше мој секојдневен ментален поттик до крајот на нејзиниот краток живот – изјавил Тито.

Му беше зет на Тито, а сега едвај преживува

Меѓу нив се случила љубов на прв поглед. Тито бил постар речиси 30 години, но тоа не било пречка.

Зденка е родена во Пожаревац. Се запишала на Филозофски фактултет во Белград и станала еден од главните активисти на студентското движење. Кон крајот на 1945 година се разболела од туберкулоза. Била пратена на лекување во Русија, но терапијата била неуспешна и починала на 1 мај 1946 година.

Текстот не смее да биде превземан без дозвола на редакцијата на МАСТИЛО.

Следни Објави

Живеев како кралица, сега немам ништо: Граѓаните за Тито

На денешен ден, 4 мај 1980 година, почина Јосип Броз Тито. Доживотниот претседател на СФРЈ и на Сојузот на комунисти на Југославија засекогаш не’ напушти во 15:05 часот во Клиничкиот центар во Љубљана, три дена пред неговиот 88-ми роденден. Не е Јованка Броз: Оваа жена е најголемата љубов на Тито […]