fbpx

Се греете со инвертер клими? Не е сè така розово, внимавајте на ова!

Многумина се прашуваат како би можеле да ги загреат домовите на поекономичен начин

Еден од најпопуларните извори на топлина во становите се’ уште е електричната енергија. Постојат многу типови на електрични грејни тела, но тие главно трошат премногу енергија. Се чини дека клима уредите се едно од најдобрите решенија кога станува збор за греење на струја.

Инвертер технологијата овозможува моќноста на компресорот и брзината на неговиот вентилатор да се прилагодат на температурните услови, така што мразот се акумулира на надворешната единица само при многу пониски температури. Овие уреди можат да се загреат додека живата во термометарот не падне под минус 18 Целзиусови степени. Една од предностите е што на овој начин се троши до 30 проценти помалку електрична енергија.

На што треба да внимавате? Следните две работи треба особено да ги земете в предвид.

1. Правилно чистење на климатизерот

Чистењето на климатизерите вклучува комплетно миење и дезинфекција на филтрите и компонентите. Најдобро е пред првата сезонска употреба да се изврши професионално чистење што ќе го исчисти комплетниот уред . Покрај тоа, препорачливо е периодично да се чисти филтерот бидејќи собира најмногу нечистотија. И тоа е делот што можете да го направите сами.

2. Правилно чистење на филтрите

По правило, филтерот доволно е да се чисти на секои два месеци додека го користите клима уредот. Меѓутоа, ако просторијата каде што се користи климатизерот се чуваат домашни миленици, ако уредот работи во средина со нечистотија или ако многу често користите клима уред, потребно е да го чистите филтерот почесто. Според некои препораки, може да биде на секои две недели. 

Важно!! Редовното чистење на филтрите може да ја намали потрошувачката на енергија до 15%.

Начин на чистење

Прво исклучете го климатизерот од струја. Отворете го капакот за од внатрепната единица и извадете го филтерот од неговиот држач следејќи ги упатствата што ги доставил уредот. Доволно е да го измиете со млака вода од околу 30 ° C со многу благ детергент , а по желба можете да го дезинфицирате. Препорачливо е прво да се консултирате со сервисер за тоа како и кој производ да го користите.

Пред да го вратите филтерот во климатизерот, не заборавајте прво да се исуши, бидејќи влажниот филтер не смее да се става во апаратот .

За некои климатизери, филтрите треба редовно да се менуваат. Затоа, проверете каква клима имате и колку често бара промена на филтерот.

Следни Објави

Денеска е голем празник: Вечерва направете го ова!

Денеска е Св. маченици Галактион и Епистима. Потекнуваа од Едеса Феникиска. Кога Галактион стаса за женење, татко му го сврши за некоја девојка Епистима. Меѓутоа, тие продолжија да живеат девствено и наскоро се повлекоа на гората Пуплион, Галактион во машки, а Епистима во женски манастир, и многу напреднаа во доблесниот […]