fbpx

Ова име крие огромна тага во себе: Многумина го носат, а не ја ни знаат правата вистина

Родителите, особено оние денес, се преокупирани на своето дете да му дадат што е можно поневообичаено и оригинално име, па често допираат до старите, традиционални имиња што ги носат нашите предци.

Ако спаѓате во оваа група на родители на кои им е важна традицијата, треба да знаете дека некои имиња, иако стари, не секогаш го имаат истото значење што им се припишува денес.

Убав пример за тоа такво старо име кое е популарно и денес е Ненад.

Се смета за оригинално, чисто српско име. Тоа е широко распространето во нашата земја, но исто така и во Србија, Хрватска, Босна и Црна Гора. Се верува дека потеклото е од негацијата на глаголот „надежен” или „очекуван”. Името најчесто им било давано на децата кои доаѓале на свет „одеднаш“, односно „ненадејно“.. Најчесто кога мајките останувале бремени во рана возраст.

Иако ова не е нужно негативно толкување, постојат етнолози кои одат чекор подалеку и велат дека името Ненад потекнува од негацијата на глаголот „сака“ и практично значи – несакано дете. Сепак, многумина го оспоруваат ова значење.

Следни Објави

Ја фати сопругата со попот: Ги начека в кревет, но кога ја сослуша веднаш ѝ прости (ВИДЕО)

Цел свет зборува за оваа несекојдневна прељуба Луѓето се подготвени на секакви оправдувања за да се извлечат од непријатни ситуации, особено кога, на пример, треба да се објаснуваат пред партнерот којшто го изневериле. Сепак, ваков бизарен изговор се’ уште не сте слушнале, а целата ситуација е неверојатно необична! Бразилските медиуми […]