fbpx

Трет ден Божиќ: Жени, направете го ОВА!

Адети и верувања

Православните христијани на третиот ден од Божиќ го празнуваат Свети архиѓакон и првомаченик Стефан, кој бил каменуван зашто проповедал дека во Исус не веруваат само лошите луѓе.

Именден празнуваат: Стефан, Стефанка, Стефанија, Фанија, Фанка, Стојан, Стојанка, Стојмен, Стоичко.

Најраспространет обичај во минатото за Свети Стефан бил да се изнесе сламата од куќата поради нејзината плодотворна моќ. Претходно сламата внимателно се метела и се собирала, се оставала во шталата, во овоштарникот или меѓу пчелите за да го поттикне родот или напредокот.

Според обичаите, жените требало да ја изнесат сламата надвор од куќата и тоа многу тивко за да не се слушне како заминува Божик. Некои од нив метлата со која ја метеле сламата не ја користеле цела година туку ја чувале заради подобро здравје.

Следни Објави

Јасновидец ѝ рекол дека наскоро ќе умре: Повлекла храбар потег, па се случило ЧУДО

Се уплашила, па животот ѝ се променил Страшните зборови во истиот миг ѝ дале мотив за сериозна промена на оваа 30-годишна жена. Ребека Вилкинсон одлучила да направи оперативен зафат за кратење на желудник во Турција, откако добила сериозно предупредување дека наскоро ќе умре ако не повлече некои радикални потези. Борбата […]