fbpx

Светите Три Јерарси: ОВА направете го, денешниот ден открива каква ќе ни биде годината

Проповедајќи го Христа, тие навлегоа во срцата на луѓето со глас како копја, верувајќи во луѓето

Свети Васили Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст се Светите три Јерарси, големи и славни пред Бога и пред луѓето. Не постои православна земја каде што не достигнаа гласовите и проповедта на тројцата богобојазливи учители на Црквата Христова, кои ги славиме на 12 февруари.

Светите три јерарси се бестрашни витези на Православието затоа што тие го користеле зборот како меч за да ја одбранат Светата црква од еретици, расколи, неморал и сето друго зло. Тие се како тројцата Христови воини кои, како молња на небото, го осветлуваат со своите зборови темниот идолопоклонички и несовесен свет. Проповедајќи го Христа, тие продираат во срцата на луѓето со глас како копја, запалувајќи го божествениот оган на верата во човекот.

Овие тројца светци се родени во четвртиот век, а нивната слава живее до ден-денес, преживувајќи ги вековите. Бидејќи биле високо образовани, тие се откажале од задоволства, се замонашиле и остатокот од животот го поминале во молитва и пост. Со нивната скромност, чистота на карактерот и ненадмината длабочина на умот, овие три Јерарси станаа големи светла на Црквата Христова.

Сепак, славата Божја се манифестирала многу по нивната смрт.

Преку овие тројца светци се прослави Бог и се потврди Неговата Божествена Личност. Она што го проповедаа Светите три Горахови Господови за живот, Бог го потврди за нивната смрт многу години подоцн,  дела од христијанската литература.

За време на нивните животи тие се бореле против лажна еретичка доктрина, оставајќи нè во аманет да се бориме одлучно против оние што ја напаѓаат Црквата.

Како и три вредни пчели, кои неуморно летаат од цвет до цвет, овие тројца Свети отци го изучувале Евангелието Христово со својата душа и тело, сите луѓе и нации што ги сретнале.

Денес треба да се слави во радост, мир и хармонија – обичај е да се свират флејти и  верниците да го слават овој голем празник.

Исто така, треба да разгледаме како изгледа ветрот надвор – со ова ќе знаеме каква година ни предстои, затоа што овие тројца светци се заштитници на луѓето и животните од мраз, студ и злобен ветер.

Следни Објави

Аманет од покојната мајка: Водителката Љубица Јаневска си ја отвори душата

Водителката на Канал 5 телевизија, Љубица Јаневска-Ивановска, важи за една од ретките жени од јавната сцена кај нас која кариерата ја изгради со чист професионализам, без скандали и заткулисни игри. Дамата која важи за една од најубавите ТВ-лица кај нас секогаш умерено зборува за приватниот живот, а минатата година неочекувано […]