fbpx

Денеска е Сретение Господово: Жени, внимавајте на ОВА!

Празникот Сретение е еден од 12-те големи црковни празници, заедно со Рождество, Богојавление, Воскресение, и како и тие, има длабока спасителна смисла. Реалниот настан врз кој се темели длабоката содржина на овој празник е расказот за Симеон, кој по неговата средба со Бога беше наречен Богопримец.

На овој старец преку ангел му било кажано дека нема да умре дури не го види ветениот Помазаник, Месијата. На неговото чекање доаѓа крај 40 дена по раѓањето на Исус Христос. Според Мојсеевиот закон, во тој ден секое првородено машко дете се носело во Ерусалимскиот храм. На тој ден, во храмот, се случила средбата на свети Симеон и Богочовекот Исус Христос, и тоа е првата средба лице в лице на човекот со Бога. Длабоката смисла на овој празник се состои токму во таа оттогаш отворена можност за општење со наднебесниот Бог лице в лице.

Постојат неколку верувања кои во народот се врзуваат со овој празник, а едно од нив е дека денеска се среќаваат летотото и зимата, па деновите стануваат подолги, а времето потопло. Ако денеска, верува народот, изгрее сонце, а мечките се исплашат од сопствените сенки и се вратат во зимски сон, зимата ќе трае уште 6 недели. Ако не ја видат својата сенка, ќе излезат од своите пештери да побараат храна и зимата е готова.

Еден од обичаите е дека свеќа мора да се пали на Господовата вечера, бидејќи се верува дека пламенот на свеќата ја штити куќата од грмотевици и други несреќи, но исто така има и магична моќ.

Најинтересно од верувањето на овој ден е дека младите девојки треба да бидат претпазливи денес кој прв ќе сретнат наутро, бидејќи нивниот младоженец ќе биде таков и по изглед и карактер.

Следни Објави

Ја видов мајка ми како питачи, се шокирав кога дознав зошто го прави тоа: Потресно сведошво

Необична исповед на 47-годишна жена Мајка ми има 72 години, живееме одвоено, но во ист град. Како и на секоја постара личност, потребна ѝ е помош, но не можам да ја донесам да живее со мене бидејќи таа е голем љубител на животни. Во станот во Москва чува неколку мачки […]