Украсете ја по желба со бела или црна чоколада, чоколадни трошки, шлаг или свежо овошје
Во продолжение ви го пренесуваме овој иновативен рецептот од тефтерот на една современа домаќинка. Уживајте!
Потребни состојки за кора:
250г мелени бисквити
50г путер
150г чоколадо за готвење
Потребни состојки за фил:
600г свежи јагоди
250г шеќер во прав
600мл јогурт
300г грчки јогурт
150г свежо крем сирење (несолено)
Желатин
Подготовка:
Путерот и чоколадото стопете ги на пареа и измешајте ги со мелените бисквити.
Хомогената смеса рамномерно распоредете ја во кружен калап за чизкејк и ставете ја во фрижидер да зацврсти.
Измиените јагоди исечете ги на ситни парченца, а потоа во блендер измиксајте ги со шеќерот во прав. Од добиената смеса одвојте 4 лажици кои ќе ви бидат потребни за подоцна.
Промешајте го обичниот со грчкиот јогурт, додадете го пирето од јагоди, а на крај во смесата измешајте го и крем сирењето и сето тоа добро да се соедини.
Желатинот измешајте го со четири лажици ладна вода, додадете го остатокот од пирето од јагоди и на тивок оган загревајте ја смесата се додека желатинот не се растопи.
Смесата од желатин додадете ја во смесата од јогурт и јагоди, па се заедно добро промешајте. Смесата рамномерно распоредете ја по кората и оставете ја тортата преку ноќ во фрижидер.
Следниот ден украсете ја по желба со бела или црна чоколада, чоколадни трошки, шлаг или свежо овошје.
Уживајте!