fbpx

Дали е грешен човекот кој не пости? Отец Гојко дава конкретен одговор на ова тешко прашање

Во тек е големиот Велигденски пост и бидејќи истиот трае околу 50 дена, многумина се откажуваат. На прашањето „Дали е грешен човекот кој не пости, отец Гојко Перовиќ тоа вака го објаснува.

„Ние постојано живееме во грев. Толкава е нашата приврзаност кон храна, одмор, релаксација, што од тоа правиме идоли.. Од ова произлегува промискуитетен живот. А нашата насушна потреба, за нашиот дух да дише, нашата насушна потреба е постот.

Човек кој не пости не си помага себеси. Не е точно да се каже дека греши. Да речеме дека не си помага себеси да се ослободи од гревот. Постот е еден начин да се ослободиме од гревот. Кога човек се стреми да пости, душата и телото му се ослободуваат.

Човекот не е свет сам по себе. Треба постојано да се трудиш. Ако синоќа си бил расположен, тоа не значи дека наутро нема да имаш никаков проблем. Затоа треба да се трудиш секој ден, повторно и повторно, да се ослободиш од гревот.

Затоа е постот добар, затоа што нè ослободува од гревот. Тоа ни дава насока по која треба да се движиме.

Господ ќе дојде по нас одеднаш, а човек кој не се ослободил од гревот, кој не работел да се ослободи од гревот секој ден, нема да има време да го направи тоа.

Затоа постот е добар, затоа што ја воспитува нашата душа да биде ослободена од страста и храбра во Господа“

Следни Објави

Момче голтнало 56 жилети, неговата реакција ги шокирала лекарите: Еве како останал жив

Лекарите од Индија пријавиле бизарен инцидент кога 25-годишен маж проголтал 56 сечила за бричење, пренесува тамошниот портал „Times Now News“. Сечилата на крајот биле отстранети од хирурзите, но пациентот не ја навел причината за неговата луда постапка. Јашпал Синг од селото Дата во Раџастан бил примен во болница откако почнал […]