Обично се закачуваат во кујната, многумина ги ставаат и на работната површина или до мијалникот, но веројатно никогаш не би ви текнало крпите да ги ставите во фрижидер. Штета, бидејќи тоа е многу практична работа што го олеснува животот и го минимизира вообичаениот проблем
Искористените ткаенини, доколку добро не се исплакнат и редовно не се менуваат, брзо стануваат извор на разни видови микроорганизми. Чувањето во фрижидер може да ги забави, бидејќи повеќе сакаат топлина. Сепак, тоа не е причината поради која ве советуваме крпите да ги ставите во фрижидер. Причината е поинаква.
Прилично очигледно, но можно е повеќето од вас никогаш претходно да не го сфатиле тоа. Материјалот од кој се направени ткаенините е и тоа како впивлив. Така ќе биде одличен во отстранувањето на вишокот на влага, кој често се акумулира во фрижидерот. Само ставете ги на полиците.
Овој метод е особено корисен за луѓето кои имаат многу овошје и зеленчук. Чувањето на овошјето и зеленчукот на полиците не е многу добра идеја од неколку причини. Како прво, фрижидерот многу брзо се валка. А преостанатата храна може да се расипе и да контаминира други производи. Второ, овошјето и зеленчукот што лежат на влажна или често дури и мокра површина може да почнат да гнијат. Решението е едноставно. Обичните ткаенини се доволни.
Доколку производите не ги ставите директно во фрижидер, туку на крпа, секоја контаминација ќе заврши на неа. Наместо да го миете целиот фрижидер, само заменете ја крпата со нова. Материјалот ќе ја апсорбира влагата за да не се акумулира на храната. Едноставно, но ефективно.