fbpx

Чувате храна во празни кутии од сладолед? Престанете веднаш!

Ако чувате кисела или мрсна храна во несоодветна амбалажа, во неа може да се пренесат некои штетни состојки, што воопшто не е добро

По правило, пластичната амбалажа за еднократна употреба не треба да се чува, а на некои ознаки треба да се посвети посебно внимание. Пластичната амбалажа за храна и пијалоци што ги консумираме во одредени услови може да биде штетна за нашето здравје. Меѓутоа, бидејќи редовно се тестира, ризикот е минимален.

Сепак, потребна е претпазливост поради можна грешка во технолошкиот процес на производство, поради погрешен избор на видот на пластиката за пакување на одреден вид храна, поради несоодветно ракување со пластична амбалажа, како и поради неисполнување на функцијата на пакувањето на вистинскиот начин. Во овие случаи, одредени соединенија од амбалажата може да се пренесат на храната и, доколку сме долгорочно изложени на нив, може да бидат штетни.

Тој премин од пластична амбалажа во храна зависи од низа фактори, како што се температурата и времето на директен контакт на пакувањето со храната, но и од самата храна. На пример, ако пакувате кисела или мрсна храна во кутии за сладолед, штетните соединенија од пакувањето можат да преминат во храната, што може да го промени квалитетот на истата, нејзиниот вкус и мирис.

Пластичните садови вообичаено не се најдоброто решение за чување храна, бидејќи секогаш кога ќе ставите нешто во неа, дел од пластиката се пренесува во храната, односно во водата. А потоа лесно завршува во телото. Сепак, научниците сè уште дебатираат дали ова е опасно за луѓето или не, па некои предупредуваат дека пластичните контејнери со ознаки 3, 7, PVC и PC треба да се избегнуваат. Тие заклучуваат дека најдобро е храната да се чува во вакумски затворени садови во фрижидер, не подолго од четири дена.

Следни Објави

Жедна патничка одби да плати 180 денари за шишенце вода во авион: Се сети на генијален трик, сите ѝ аплаудираат (ВИДЕО)

Патувањето со авион често знае да биде непријатно, но и полно со изненадувања, а едно од нив секако се цените на храната и пијалоците на летот. Затоа еднa жедна патничка смислил иновативен план да ги избегне трошоците за плаќање вода, а видеото стана вирално собрајќи речиси 630.000 прегледи на „Тик […]