fbpx

Убава вест! Парите легнаа, овие граѓани да си ги проверат сметките

Согласно Законот за финансиска поддршка, Министерството за труд и социјална политика информира дека финансиската помош за месец февруари е исплатена.

Проверете, парите треба да се легнати на вашата сметка доколку сте корисници на посебен додаток, корисници на правото на надоместок заради попреченост, самохрани родители или ако сте евидентирани корисници на гарантирана минимална помош и корисници на право на пензија во висина до 19.000 денари.

Финансиската поддршка за корисниците опфатени со овој закон, изнесува 2.000 денари месечно за корисници на посебен додаток, корисници на правото на надоместок заради попреченост и самохрани родители кои се корисници на гарантирана минимална помош, за период од пет месеци и истата започна да се исплаќа од месец декември 2023 година.

Средствата за корисниците на право на пензија во висина до 19.000 денари, за период од пет месеци, започнувајќи од месец декември 2023 година, изнесува:

3.000 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина не поголема од 14.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка,

2.000 денари месечно корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 14.001 денари до 16.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка и

1.500 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 16.001 денари до 19.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансискаuта поддршка.

Оваа финансиска поддршка се извршува без поднесување на барање од страна на корисниците, врз основа на податоците од евиденциите на центрите за социјална работа и Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија, за остварено право во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка.

Доколку, некои од граѓаните односно корисниците во категориите опфатени со овој закон, не добиле финансиска поддршка, може да поднесат приговор до Комисијата за одлучување по приговори за финансиска поддршка при Министерството за труд и социјална политика, во рок од осум дена од денот на извршената исплата на финансиската поддршка.

Комисијата, по поднесените приговори одлучува во рок од 15 дена од денот на поднесувањето на приговорот.

Притоа, Комисијата за одобрените приговори доставува известување до подносителот и до институциите, а за одбиените приговори до подносителот.

Граѓаните, приговорите ги доставуваат по електронски пат на следната електронска пошта [email protected], или во архивата на Министерството за труд и социјална политика, со назнака „До Комисијата за одлучување по приговори за финансиска поддршка“.

Следни Објави

Скромна е, не ги сака парите на тато: Која е ќерката на Саша Поповиќ? (ФОТО)

Ќерката на директорот на „Гранд продукција“, Саша Поповиќ, која не сака да се експонира во јавноста порасна во вистинска убавица. Александра која се откажа од студиите по продукција, воопшто не покажува интерес за шоубизнис. Таа заврши курс за маникир, па одлучи кариерата да ја продолжи во светот на козметиката. „Ѝ […]