fbpx

Доаѓа Духовден: Жени, никако не правете ја оваа грешка

Црквениот празник посветен на слегувањето на Светиот Дух на апостолите, кој се празнува 50 дена по Велигден е еден од најголемите празници кои Македонската православна црква ги одбележува.

На овој ден, на некои места се организираат поворки во кои учествуваат најубавите девојки од селото. Тие претставуваат русалки, вили настанати од душите на починатите девојки и потпоените жени, закопани без погребни обреди. Верувањата велат дека русалките настојуваат да нанесуваат зло, особено на жените и сакаат да намамат жртва до вода и да ја удават.

Оттаму, постојат многу забрани и ограничувања, па приказната вели дека не е во ред да се спие преку ден, бидејќи русалките демнат на крошните од дрвата, па можат да наштетат во сон.

Жените не треба да перат облека, да предат волна и да ткаат, ниту да завршуваат некакви домашни обврски. 

Оној кој ќе дојде во контакт со русалките или ќе се разболи или ќе полуди. Затоа народот верува дека секогаш со себе треба да се има лук или пелин.

Следни Објави

Прерано почина македонската пејачка Тања, сопругот се прости со трогателни зборови

Почина македонската фолк-пејачка Тања Маџунков (33). Познатата интерпретаторка од Кавадарци ја загуби битката со тешката болест со која се бореше изминатиот период. Тажната вест ја потврди нејзиниот сопруг, музичарот Мики Тралала, со трогателна посвета на социјалните мрежи. „Почивај во мир, принцезо моја, пеј им сега на ангелите“, напиша тој. Музичко-брачната […]