Стогодишници од Јапонија открија каква храна редовно јадат и што всушност ги прави долговечни.
Ако мислевте дека е риба, сте се излажале. Станува збор за храна која многумина ја сметаат за штетна, но се покажа токму дека спротивно.
Самите Јапонци открија дека тајната на нивната долговечност лежи токму во месото. Последните истражувања покажале дека многу стогодишници ја сакаат оваа храна и ја јадат редовно.
Според јапонскиот психијатар Хидеки Вада, месото го продолжува животот бидејќи придонесува за зголемување на производството на серотонин, односно хормонот на среќата. Благодарение на оваа веселост и добро расположение, постарите имаат желба да живеат активно, па затоа многу шетаат, се дружат со пријателите и роднините, а сите овие фактори помагаат да се избегнат болестите и да се продолжи животот.
Лекарот го демантираше и тврдењето дека исхраната базирана на билки, зеленчук и овошје влијае на животниот век. Излезе дека тоа воопшто не е вистина. Всушност, секој петти Јапонец страда од недостаток на протеини. Заклучокот е дека месото треба да биде составен дел од исхраната на секој човек, вели докторот.
Научниците претходно утврдија дека во отсуство на месо во секојдневната исхрана, нивото на холестерол нагло опаѓа. Ова, следствено, доведува до дефицит на тестостерон, кој е неопходен не само за синтеза на полови хормони, туку е одговорен и за мотивација и концентрација.
Ако го вклучите месото во вашата исхрана, лесно можете да го зголемите нивото на витамин Б, кој ја поддржува работата на сите органи и системи во телото, ја намалува подложноста на стрес и го нормализира метаболизмот.