Сите знаеме ова време од годината, кога стандардно се соочуваме со вируси и со настинки, да посегнеме по бабините народни „лекови“. Токму овој рецепт е ваков.
Баба Мира несебично го сподели нејзиниот рецепт за познатиот пивски сируп. Вкусот е неочекувано добар, а се користи за чистење на белите дробови, но и за кашлица.
Потребни состојки:
3 ловорови листови
150 гр шеќер
0,5 л. пиво
Подготовка:
Карамелизирајте го шеќерот во тава на тивок оган, но внимавајте да не изгори. Кога шеќерот ќе добие убава кафена боја, тргнете го од оган и додадете го пивото кое претходно треба да го чувате на собна температура.
Сирупот вратете го во шпорет и мешајте додека смесата убаво не се соедини (15-20 минути). Кога сирупот ќе почне да наликува на мед, додадете 3 ловорови листови и потоа истурете го во стаклена тегла и оставете да се излади.
Сирупот можете да го чувате и надвор од фрижидер. Се зема наутро и навечер, а по потреба може и попладн. Може да го пијат и деца, по една кафена лажичка дневно.
Ако имате многу силна кашлица, во сирупот можете да додадете неколку листови свежо нане. А ако не сте болни, секое утро можете да пиете по една кафена лажичка сируп.
* Текстот служи како алтернативен третман, што значи дека мора да се консултирате со лекар пред употреба