Настасја Недимовиќ со тешка борба успеа да го победи ракот на коскената срцевина. Таа е една од ретките кои успеале
Сите сакаме цитрусно овошје, особено ги цедиме кога сме на диета или кога сме болни, бидејќи се богати со витамини. Нашите мајки и баби дури ја рендаат кората во колачи, а девојките кои сакаат да се детоксираат со нив прават саси вода или едноставно ставаат парчиња лимон во водата за да се освежат.
Се испостави дека тоа не е баш најсреќниот избор, а Настасја Недимовиќ, попозната како „Рак инфлуенсер“, на својот Инстаграм профил откри неколку детали поврзани со ова тропско овошје.
-Сакам да го споделам ова со вас и да ви го привлечам вниманието, а тоа е дека кората од цитрус не е за јадење и не е за човечка употреба. Тоа се гледа на декларациите, кои секако не се видливи и со најмали букви пишува „не за јадење“ – вели таа во кратко видео.
-Тоа се имазалин и тиабендазол. Станува збор за фунгициди кои се нанесуваат на агрумите по бербата за да ги заштитат подовите од мувла и габи и да го одложат гниењето. Имазалинот е хематоксичен, што значи дека предизвикува оштетување на ДНК, додека тиабендазолот влијае на хормоните – дополнува таа со апел никогаш да не се консумираат лушпи од цитрус.
Настасја додава дека тоа не значи дека треба целосно да ги исфрлите цитрусите од исхраната, туку дека треба да изберете органско овошје кое не е прскано.
Недимовиќ со тешка борба успеа да го победи ракот на коскената срцевина. Таа е една од ретките кои успеале да го направат тоа, а сега на својот Инстаграм профил споделува совети за здрава и урамнотежена исхрана.
Што значат бројките на пакувањата со јајца?
Настасја го објаснува системот за обележување на јајцата, кој се базира на нумерички шифри испечатени на пакувањата. Секој број означува специфичен метод на одгледување кокошки:
Број 0: Органски јајца
Овие јајца потекнуваат од кокошки кои се хранат само со органска храна и имаат слободен пристап до надворешните површини. Иако се најскапи, тие се најздравиот избор.
Број 1: Јајца од слободен опсег
Кокошките времето го поминуваат на отворено, јадат природна храна како инсекти и трева и слободно се движат. Овие јајца имаат најдобар сооднос цена-квалитет.
Број 2: Јајца од подно одгледување
Овие јајца доаѓаат од кокошки кои не се во кафези, но немаат пристап до надворешни области. „Кокошките се преполни на мали простори и не можат слободно да се движат“, предупредува Настасја.
Број 3: Јајца од одгледување во кафез
„Тоа воопшто не е добар избор“, нагласува таа. „Кокошките цел живот се чуваат во кафези, никогаш не излегуваат на сонце ниту пак јадат природна храна. Таквите јајца треба да се избегнуваат.
Лажни маркетинг тактики
Настасја предупредува и за триковите кои производителите ги користат за да ги измамат потрошувачите. Етикетите како „вегетаријанска храна за пилешко, 100% природна“ можеби звучат привлечно, но не се гаранција за квалитет. Таквите јајца често доаѓаат од одгледување во кафез, што лесно може да се провери со бројот 3 на пакувањето.
Друг вообичаен трик е да се користи зборот „фарма“ на пакувањето. Иако ова може да сугерира традиционално слободна фарма, Настасја објаснува дека тоа често не се висококвалитетни јајца.
Таа, исто така, предупредува на ознаката „омега“ на помалите пакувања со јајца, што често е само маркетиншки трик за продажба на јајца одгледани во кафез.
Едукација за подобар избор на храна
Како личност која инспирира многумина со своето искуство, Настасја Недимовиќ се труди да ја подигне свеста за важноста на здравите навики во исхраната. Преку едукација за избор на јајца, ги поттикнува потрошувачите да донесуваат информирани одлуки и да избегнуваат маркетиншки замки.
Овој пристап ја одразува нејзината посветеност да шири корисни совети и поддршка за секој што бара поздрав начин на живот. Нејзиниот совет не е само практичен, туку и потсетува на важноста да се внимава на ситниците кои можат значително да влијаат на квалитетот на нашата исхрана.