Потребни состојки за кора:
250г мелени бисквити
50г путер
150г чоколадо за готвење
Потребни состојки за фил:
600г свежи јагоди
250г шеќер во прав
600мл јогурт
300г грчки јогурт
150г свежо крем сирење (несолено)
Желатин
Подготовка:
Путерот и чоколадото стопете ги на пареа и измешајте ги со мелените бисквити.
Хомогената смеса рамномерно распоредете ја во кружен калап за чизкејк и ставете ја во фрижидер да зацврсти.
Измиените јагоди исечете ги на ситни парченца, а потоа во блендер измиксајте ги со шеќерот во прав. Од добиената смеса одвојте 4 лажици кои ќе ви бидат потребни за подоцна.
Промешајте го обичниот со грчкиот јогурт, додадете го пирето од јагоди, а на крај во смесата измешајте го и крем сирењето и сето тоа добро да се соедини.
Желатинот измешајте го со четири лажици ладна вода, додадете го остатокот од пирето од јагоди и на тивок оган загревајте ја смесата се додека желатинот не се растопи.
Смесата од желатин додадете ја во смесата од јогурт и јагоди, па се заедно добро промешајте. Смесата рамномерно распоредете ја по кората и оставете ја тортата преку ноќ во фрижидер.
Следниот ден украсете ја по желба со бела или црна чоколада, чоколадни трошки, шлаг или свежо овошје.
Уживајте!