fbpx

Денеска е еден од најтажните православни празници: Се верува дека ОВА ќе ви помогне

За Македонската православна црква и нејзините верници денеска е еден од најтажните празници. На денешен ден тие се сеќаваат на Светите апостоли Стахиј, Амплиј, Урбан, Наркис, Апелиј и Аристовул.

Покрај 12-те врховни апостоли, Христос испрати уште 70 други да го објавуваат спасението на сите нешта. Меѓу нив беа и овие, кои Црквата ги слави денес.

Стахиј, Амплиј и Урбан му беа соработници на свети Андреј Првоповиканиот, брат на апостол Петар. Тројцата беа подоцна епископи. Урбан беше еископ во Македонија. Тој и Амплиј пострадаа маченички.

Свети Наркис беше епископ во Атина, Апелиј во Хераклеа Тракиска. Аристовул му беше брат на апостол Варнава и го прооведаше воскреснатиот Христос во Британија. Таму и го заврши привремениот живот и се пресели во небесните населби на Бога Отецот и неговиот единствен син Христос.

Според народното верување, помош ќе почувствува секој оној кој ќе е искрен во молитвата.

Се верува дека секој кој денес ќе се најде во неволја треба да им се обрати на овие апостоли со молитвата: „Свети апостоли, молете се на Милостивиот Бог да им даде прошка на гревовите на душите наши!“.

Следни Објави

Жена пријави сексуално вознемирување на работа! Доби страшен одговор: „Ќе молчиш, тоа е..“

Една корисничка на „Х“ (поранешен Твитер) се пожали дека извесно време трпела сексуално вознемирување на работното место, а кога решила да пријави кај надлежните во компанијата, добила срамен одговор. -Сексуално вознемирување на работа, пријавено, а одговорот што го добив беше: „Мораш да работиш со него и да молчиш, тој е […]