fbpx

Вирусот ќе заврши на два начина: Предупредување од инфектологот Пелемиш

Реномираниот српски инфектолог Мијомир Пелемиш порачува дека пандемијата на коронавирус ќе заврши на два начина. Или ќе исчезне, што за него е помалку веројатно, или само со имунизација на населението.

Тој смета дека колективниот имунитет не помага и според него тоа не може да биде спас од пандемијата која веќе пет месеци го парализира светот.

– Пневмониите кај пациентите се сѐ потешки и многу повеќе пациенти се на респиратори. Повеќе од јасно е зошто има толку многу заразени и тоа со тешки форми на болеста. Многу време и без никаква заштита се собираат насекаде. Имаме пациенти со најтешки пневмонии кои немаат историја на други болести – вели д-р Пелемиш. 

Следни Објави

Патувавме без клима, сите имавме исти сандали: Вака се летуваше во Југославија!

Во овој период од годината природно ни доаѓа да евоцираме спомени од едни посреќни денови – летувањата од детството. Со нетрпение го очекувавме тргнувањето во раните утрински часови за да не ја фатиме гужвата и жештината. Освежувањето во возилата настапуваше евентуално кога ќе ги спуштевме прозорците, онака механички. Немаше клима […]