Компирите се намирници кои имаат висок гликемиски индекс
Храната со висок гликемиски индекс промовира зголемување на телесната тежина и предизвикува зголемување на нивото на гликоза во крвта. Бидејќи компирниот скроб брзо се вари, гликемискиот индекс на компирот е речиси ист како оној на чистата гликоза. Гликемискиот индекс на гликоза е 100, а на компирот од 80 до 90.
Најважно е всушност како телото реагира на компирот, но тоа можете да го дознаете само со помош на мерач на гликоза во крвта. Ова е особено важно ако сте во ризична група за добивање дијабетес или ако имате тип на дијабетес.
Високиот шеќер во крвта влијае на вашето тело, што ја прави поголема веројатноста дека ќе предизвикате поголема штета на вашиот панкреас и ќе претрпите повеќе компликации од дијабетес.
Затоа, доколку имате некоја од овие дијагнози, внимавајте со компирот и задолжително консултирајте се со вашиот лекар за количината.