fbpx

Го славиме Свети Симеон Столпник: Направете го ОВА за плодна и дарлива година

Македонската православна црква и верниците го слават Свети Симеон Столпник, со кого се поврзани бројни народни верувања.

Свети Симеон се смета за првиот столб во христијанството и голем чудотворец. Живеел 103 години, а починал во септември 459 година. Неговите мошти се наоѓаат во црква во Антиохија (Антакија, Турција).

Животот на овој чудотворец беше невообичаен, а луѓето сѐ уште веруваат дека есенската сеидба, на која овој светител е заштитник, ќе започне денес. Затоа на многу места остана обичајот да се носи семе од куќата во црквата за осветување, така што годината ќе биде добра и плодна.

На овој ден, исто така, можете да видите каква е Месечината, ако е млада-житото ќе даде добри плодови, но исто така ќе биде плодно преку целата година. Свети Симеон Столпник е многу почитуван кај земјоделците и селаните.

Нашите предци веруваат дека Свети Симеон денес ги штити посевите од секакво зло и затоа треба да фрлиме семе во полето, барем „два прста“, за годината да ни биде плодна и дарлива за секого.

Црквата, како и некои други православни заедници ширум светот кои го почитуваат Јулијанскиот календар, денеска ја слават црковната Нова година.

Следни Објави

Ѝ дозволувам на мама да спие со маж ми: Шокантна исповед (ФОТО)

Оние што ја следат оваа жена на социјалните мрежи, до толку биле згрозени што ја „молеле“ да каже дека се шегува Без никаков срам, Мили Селерс со своите 200.000 следбеници на Тик Ток сподели семејна тајна која за многумина е крајно болна и ненормална. Имено, таа откри дека на својата […]