fbpx

Света Петка ми го спаси животот: Сведоштво за „жената во црно“

Низ историјата, постојат многу легенди за моќта на Света Петка. Светицата која народот уште ја нарекува и Мајка Параскева помага во неволја и штити од болести, но и ги опоменува оние кои грешат.

Секојдневно пристигнуваат неколку чудотворни сведоштва, а ова привлече најмногу внимание во јавноста.

Офицер на ЈНА и член на тогаш неприкосновената партија бил пронајден на колена на подот на белградска капела во карпата под sидовите на тврдината Калемегдан, посветена на Света Петка. Кога еден од верниците го прашал како тој, како воен човек, толку слободно ги изразува своите верски чувства и покрај тоа што Партијата му забрани да го стори тоа, тој одговорил: „Оваа црква ми го спаси животот“.

„За време на Втората светска војна бев нападнат од германска патрола и ме бркаа полициски кучиња што ми беа зад петици. Спасот го побарав во оваа пештера – црква која во тоа време немаше ниту врата што може да ме заштити од кучињата. Трчајќи во црквата, очекував да влезат кучињата и да ме растргнат пред да пристигне патролата. Сепак, кучињата пристигнаа и лаеа, но не влегоа преку прагот.

Потоа пристигнаа полицајците и едниот влезе внатре со пиштол и со батерија. Во тој момент, пред мене се појави жена во црна наметка и стоејќи пред мене ја рашири за да ме покрие. Војникот со батеријата осветлуваше низ целата црква, но не ме виде. Бев невидлив за него!“.

Војниците продолжиле понатаму, а жената во црно исчезнала.

„По два часа собрав храброст да ја напуштам капелата, не знаејќи дали оние што ме прогонуваа се во близина, не знаејќи дали непријателот е во близина, но знаев дека имам заштитничка која е со мене, па имав храброст. Подоцна, дознав дека оваа црква е посветена на Света Петка. Погледнувајќи ја иконата, видов дека е облечена во црно и затоа ја препознав. Таа ми го спаси животот, па затоа доаѓам тука да и се заблагодарам“.

Насловна: Профимедија

Следни Објави

Откако се омажи секоја година е трудна: Роди 12 деца за 12 години

Кортни Роџерс од Ново Мексико е незапирлива. Откако се омажи, секоја година е бремена. Така таа роди 12 деца за 12 години. Кортни и нејзиниот сопруг никогаш не помислувале дека ќе имаат толку многу деца. На почетокот дури имале и потешкотии кога е во прашање потомството. Но, во март 2010 […]