fbpx

Македонија тагува, замина вистински уметник: Почина д-р Владимир Плавевски

Почина Владимир Плавевски, писател и аматерски фотограф, доктор-специјалист по оториноларингологоја.

Плавевски е роден на 11 декември1948 година во Скопје. Со аматерска фотографија почнал да се занимава од својата рана младешка возраст, а со интензивно излагање фотографии на бројни групни изложби дејствува во периодот 1973 до 1990 година.

Во седумдесеттите години бил член, а потоа и претседател на Фото клубот “Вардар” од Скопје (1978-1990) како и претседател на Фото сојузот на Македонија (1982 – 1986). Член е на ДЛУПУМ од 1983 година и бил предавач по предметот “Фотографија” на Факултетот за Драмска уметност во 1993/94 година.

Учествувал на голем број групни изложби во земјата и во странство и е добитник на поголем број награди и признанија. Плавевски по професија е доктор. спец. оториноларинголог, Примариус.

Автор е на повеќе драмски текстови, сценарија за телевизиски серии, ТВ филмови и радио драми.

Од 2000 година е член и на ДПМ.

Во врска со фотографијата објави две книги: „Папарацо – феномен на денешнината“ (Алфа 94, Скопје 1997.) и „Фотографија“ (Алфа 94, Скопје 1998.)

Објави и четири книги со раскази. Автор е на сценарија според кои за Македонската радио-телевизија досега се снимени повеќе од 40 епизоди од играните серии: „Еурека“, „Прекалени“, „Светски бајки“, „Македонски бајки“ и „Златни басни“. Сценарист е и на ТВ-филмовите: „Состојба пред инфаркт“ (1987), „Бог да ги убие шпионите“ (1993) и „Вампирџија“ (2002), „Бои во времето“ (2005, специјална награда „Златен проектор“ на Астер-фест 2006); „Нави“ (2007), а режисер и сценарист на тв филмот „Мултиплеј“ (2008).

За Македонското радио му се снимени девет радиодрами. Неговите драмски текстови „Пипа ритам“ (1986), „Балерината“ (1994), „Кралот Хамлет“ (1995) и „Каста Дива“ (1997), детскиот драмски текст „Трагачи по виножитото“ (1988) и „Министерот и јас“ (2002) се поставени на сцената на Турскиот театар во Скопје; „Раскол“ во Народниот театар во Куманово (1998); а „Операција Лир“ во Народниот театар „Антон Панов“ во Струмица (2002).

Фото: Литература.мк

Следни Објави

Кога им беше најубаво, таа умре: По Наташа ниту една не успеа да го освои!

Ниту денес, и по толку години од трагичната несреќа кога светот се прости од актерката Наташа Ричардсон, нејзиниот сопруг, славниот актер Лиам Нисон, не успеа да се опорави од фактот дека повеќе ја нема. – Никогаш не се помирив со нејзината смрт. Сѐ уште во некои моменти кога ќе слушнам […]