fbpx

Денес лајк за монструмот, утре нов убиец: Психологот Соња Станчиќ со важна порака

Снимката од бруталното убиство на поранешната сопруга, која извршителот Нермин Сулејмановиќ ја објави на својот инстаграм-профил, за кратко време собра стотина лајкови. Оваа реакција на корисниците на социјалните мрежи ја коментира психологот Соња Станчиќ.

„Важно е да се разјасни зошто беше толку важно убиецот да го објави ова видео на својот профил на „Инстаграм“. Социјалните мрежи станаа многу важни во животот на луѓето и ја создаваат нивната реалност. Оваа реалност што се случува на социјалните мрежи е многу важна, а важно е и она што луѓето го сакаат и гледаат. Тоа е нешто што не се зема в предвид“, вели Станчиќ за „Независне новине“.

Таа додава дека овде имаме многу важна ситуација и дека на овој човек му е многу важна социјалната мрежа преку која го пренел видеото и дека исто така му било многу важно тоа што имал да го каже и чинот што го направил да бидат достапни за јавноста.

„Социјалните мрежи станаа незаменлив дел од животот, не само за некои тинејџери, туку и за возрасните, кои немале ниту интернет додека растеле. Она што се бара и цени на социјалните мрежи е всушност системот на вредности со кои човекот живее“, вели таа и додава дека лајковите секогаш ќе постојат за одредени работи кои се надвор од границите на нормалноста.

„Кога станува збор за пренесување на вакво монструозно дело, не може да се зборува за случаен лајк, овде станува збор за намерно лајкување или одобрување на таква содржина. Се поставува прашањето дали намерното одобрување и гледање на таква содржина може да доведе до ескалација на нечие однесување. Веројатно сите вие ​​имате тенденција некако да ја повредите личноста во вашата околина за која сметаат дека е одговорна доколку ѝ се случи нешто лошо, но тоа не е изненадувачки, бидејќи живееме во култура на насилство, ние сме опкружени со насилство комуницираме со насилство. Реагираме само кога ќе се случи некој екстремно насилен чин, инаку се’ ни е релативно прифатливо“, вели таа и додава дека редовно не реагираме на насилни зборови или на физичко насилство се’ додека не се случи нечиј живот да згасне.

„Ова значи дека како општество сме ги пребарувале на Гугл сите тие лоши работи. Нашиот праг за прифаќање лоши работи е намален и насилството станува се’ поприфатливо за нас“, вели таа, додавајќи дека насилството се поддржува и децата се учат на насилство.

„Сите тие луѓе се поистоветуваа со убиецот со лајк и се идентификуваа за утре и тие да ја земат правдата во свои раце и да потиснат дел од својот гнев, бидејќи системот не функционира, па затоа тие сами ќе најдат начин како да функционира“, нагласува таа.

Вели дека ништо нема да се реши со идентификување на овие луѓе кои лајкнале една таква монструозна објава, ниту, пак, со нивно изолирање, бидејќи, според неа, тука имаме проблем со системско нерешавање на насилството со кое сме опкружени.

„Овој случај ќе се заборави за 15 дена и никој нема да преземе ништо, а слични случаи ќе има и понатаму“, заклучува таа.

Следни Објави

Парите пристигнуваат на 13 август, овие луѓе најмногу ќе профитираат

Не’ очекува можен астро-период. Сонцето, планетата на виталноста, моментално се наоѓа во Лав, каде на 13 август ќе формира конјункција (врзување) со Венера, која е во истиот знак. Транзитот на Сонцето во конјункција со Венера го насочува вниманието кон дружење, задоволство, креативност и финансии. Повеќе ќе ја цените хармонијата и […]