fbpx

Пари ќе има за пензионерите: Еве кога ќе бидат уплатени за овој месец

Конечно убава вест

МТСП соопшти дека според Законот за финансиска поддршка на социјално ранливи категории на граѓани ќе се изврши исплата на финансиска поддршка за следните категории на граѓани:

Корисници на посебен додаток; корисници на правото на надоместок заради попреченост; самохрани родители, кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош и корисници на право на пензија во висина до 19.000 денари.

Финансиската поддршка за корисниците опфатени со овој закон, изнесува 2.000 денари месечно за корисници на посебен додаток, корисници на правото на надоместок заради попреченост и самохрани родители кои се корисници на гарантирана минимална помош, за период од пет месеци, започнувајќи од месец декември 2023 година.

Финансиската поддршка за корисниците на право на пензија во висина до 19.000 денари, за период од пет месеци, започнувајќи од месец декември 2023 година, изнесува:

-3.000 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина не поголема од 14.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка; 2.000 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 14.001 денари до 16.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка и

-1.500 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 16.001 денари до 19.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка, велат од МТСП.

Исплатата на финансиската поддршка за корисниците на право на пензија во висина до 19.000 денари ќе се изврши на 23 февруари 2024 година, соопшти Министерството за труд и социјална политика.

Следни Објави

Рецепт за најубавите домашни кифлички: Ова домашно тесто се топи во уста

Лесно се приготвуваат, уште полесно се јадат Една жена сподели едноставен рецепт за кифлички. Многу домаќинки се презадоволни од тестото. Еве како да го направите! СОСТОЈКИ: 1,1 кг брашно 500 мл млеко 300 мл масло 2 јајца 2 лажици шеќер 1 лажица сол 50 гр свеж квасец 1 јајце за […]