fbpx

Најмалиот апарат во домот ја „цица“ струјата: Исклучете го навечер, сметката ќе ви се преполови

Веројантно никогаш не сте претпоставиле дека скромниот рутер за приклучување на интернет може да троши толку многу струја, но ако го оставите уклучен цел ден, исто како да сте донеле уште еден фрижидер во домот.

Германската сојузна агенција за заштита на околината апелира сите да обратат внимание на енергетскиот статус на рутерот пред истиот да се купи и да се уверат дека има најмала можна потрошувачка на енергија кога е уклучен и во стенд-бај мод.

За да заштедите на струја, препорачливо е да си набавите рутер кај кој има опција да се угаси безжичниот интернет кога не е во употреба.

Можеби не сте знаеле, но отсега практикувајте да ги исклучувате апаратите кои не ги користите бидејќи трошат енергија и додека се во состојба на мирување. Како полначот за мобилен, на пример.

Истото се случува и со дигиталните ТВ-приемници кои продолжуваат да примаат сигнали и кога телевизорот е исклучен. Експертите советуваат кога го исклучувате телевизорот да го исклучете и дигиталниот ТВ-приемник кој троши 22 вати на ден, иако не е во употреба.

Статичните компјутери, но и преносливите уреди се неверојатни потрошувачи на струја. Доколку не сакате да ви потрошат 95 вати на ден, подобро исклучувајте ги од штекер. Доколку ги оставите на „стендбај“, потрошувачката е уште поголема.

Следни Објави

Три тајни кои не ги знае секој: Ова е вистинскиот рецепт за славска пченица!

Сварената пченица не смее да се плакне, баш тоа е првата тајна на совршената пченица Постојат многу начини на подготовка на славска пченица. Навидум, сите рецепти делуваат слични, но вкусот и тоа како е различен. Овој рецепт е докажан генерации наназад и секој што го пробал е воодушевен од крајниот […]