fbpx

Пресметката е направена: Еве колку ќе ви биде пензијата во март

Пензиите ќе се зголемат

Направена е пресметката за усогласувањето на пензиите, со кое ќе има статистичко покачување за пет проценти.

Ова денеска го соопшти министерот за труд и социјална политика во техничката влада, Ѓоко Велковски.

Во согласност со новата Методологија, усогласување на износот на пензиите се прави двапати годишно во март и во септември, врз основа на податоците од Државниот завод за статистика за трошоците на живот и просечната плата.

Најниска пензија со септемвриското зголемување изнесува 12.527 денари, а највисоката 73.502 денари. Тоа значи дека пензионерите со најниска пензија ќе добијат 626 денари покачување, а кај оние со највисока пензија зголемувањето е за 3.675 денари.

Следни Објави

Живеј денес, бидејќи „вчера“ помина, а „утре“ може и нема да биде

Среќата е индивидуална. Некому за среќа му е потребна викендица на море и луксузен автомобил, а некој едноставно сака да љуби и да биде сакан, пишува порталот „Успешна жена“. Без разлика кој како го сфаќа поимот среќа, секој човек треба да знае дека сѐ е во нашите раце и фокусирајќи […]