fbpx

Падна одлука! Еве што ќе се случува со струјата по први јануари, соопштени деталите

Министерот за економија, Кресник Бектеши, денеска изјави дека струјата нема да поскапи ниту по први јануари.

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) ќе може да интервенира во цената, ако се утврди дека пресметките не се направени како што треба, порача тој.

Бектеши информира дека постапката за избор е почната и кон почетокот на наредната година ќе има нов универзален снабдувач.

„Никако нема да има повисока цена на струјата, имајќи предевид дека тоа е предвидено со Законот за енергетика. РКЕ согласно законското решение има обврска да направи надзор и да утврди дали се пресметките направени како што треба. Со последните измени на Законот за енергетика граѓаните знаат дека воведовме универзален снабдувач на кој рокот му истекува наредната година, а постапката за избор на нов е почната. Кон почетокот на наредната година ќе имаме нов универзален снабдувач, се надеваме ќе бидат со пониски маржи согласно конкуренцијата што ја имаме. Истиот тарифен систем ќе биде од 1 јануари, а надзор прави РКЕ. Согласно став 5 од членот 10 ќе има право РКЕ да интервенира во цената, ако се утврди дека пресметките не се направени како што треба. Кога зборувваме за монопол, ние сами сме одлучиле да имаме регулирана цена во делот на електричната енергија со цел да ги заштитиме домаќинствата и малите потрошувачи. Спротивното ќе беше да одиме на берза и да имаме пазарни цени кои моментно се двојно повисоки од цената што ја нуди ЕСМ“, истакна Бектеши.

Тој нагласи дека цената на електричната енергија нема да се зголеми ниту во блоковите, ниту во целина и дека моментално се прават анализи од РКЕ и надлежните институции во делот на блоковите со цел што повеќе да се заштитат ранливите категории граѓани.

Следни Објави

Губење чувства, проблеми во фамилијата.. Нова исповед на Анета од „Молика“

Разводот на Анета и Џими Мицевски, познатата естрадна двојка од групата „Молика“, со месеци е топ-тема во медиумите. По 22 години заеднички живот тие одлучија да се разделат, но ќе продолжиме да ги гледаме на иста сцена до 15 август наредната година до кога веќе имаат договорено настапи и мораат […]