fbpx

Има многу повеќе добри луѓе во светот, само лошите надалеку се слушаат

На денешен ден, на 26 април пред 110 години е роден доајенот на босанската книжевност, маестралниот Меша Селимовиќ. Негово најзначајно дело е романот „Дервишот и смртта“ кој критиката го прогласи за книга за сите времиња. Меѓу другото и поради вонвременскиот концепт – стапицата во која се фаќаме поради неизбежното губење на човековите вредности во едни апсурдни општествени тирании.

Во продолжение ви ги пренесуваме инспиративни цитати на Селимовиќ:

„Човекот се навикнува на секаква смрдеа“

„Кога ми е тешко, бегам во самотија. Кога ми е уште потешко, барам добри луѓе“

„Најголемата мудрост во животот е човек да ја пронајде вистинската лудост“

„Знаеш што е најубаво во животот? Желбата, пријателе“.

„Одмаздата е како пијанство – никогаш не е доволна“

„Солзи ми течат од смеење. Ако престанам да се смеам, ќе останат само солзи“

„На секој ќе му го признам правото да ме измами, освен на пријателот“

„Постојат повеќе добри луѓе во светот отколку лоши. Многу повеќе! Само лошите надалеку се слушаат и потешко се доживуваат. Добрите молчат“

„Се плашиш од овнови, се плашиш од го*на, а кога ќе живееш?“

Следни Објави

(ВИДЕО) Ваква обработка не сте слушнале: „Силви бенд“ ја пеат Despacito

Познатата брачна двојка Силви и Влатко Плевнеш викендов настапија во паркот Шопен во Кислеа Вода како дел од програмата „Култура во време на Корона“ што ја спроведува Град Скопје за поддршка на културните работници. „Силви бенд“ за време на полицискиот час се претставија со свои песни, но репертоарот го надополнија […]